Flere og flere vælger en anden vej end den monogame

Posted by on jan 4, 2020

poly2

Venner, singler, teenagere, klienter og ikke mindst journalister. Jeg har de seneste 10 år talt med rigtig mange om det at leve ikke-monogamt. Et spørgsmål som mange stiller er: Hvor udbredt er det herhjemme?

Ærlig talt: Ingen ved det. Der er svært at føre statistik over noget, som folk generelt er meget private omkring. Mig bekendt er det endnu ikke lykkedes nogen at kortlægge hvor mange danskere, der er blevet enige om noget andet end total tosomhed med deres partner i en eller anden variant:  Polyamori, dynamiske forhold, swingere, sexparty-folk og den måske mest udbredte model – DADT:Don´t ask, don´t tell (den er jeg ikke ubetinget vild med,  men mere om det i et andet indlæg).

Så hvor mange? “Flere og flere”, kan man svare uden at have sagt for meget. Det bygger jeg på, at der overhovedet er plads til sådan en som mig, der jo kun rådgiver om åbne forhold, på terapimarkedet. Mit bud er 5-10 procent. Altså at for hvert 20. par du kender, unge som gamle, vil ét eller to af have gjort sig erfaringer med at dele hinanden i fuld enighed. Mit bud er først og fremmest et skøn, men jeg skæver også til en amerikansk undersøgelse, der for at par år siden viste en procentandel omkring 5, og jeg tror bestemt ikke, danskerne er bagud USA på denne front.

Hvorfor er der så mange?
Danskerne ved nu, at der findes andet end monogami og utroskab. Det gjorde vi ikke nødvendigvis for få år siden. Der er i medierne det sidste ti år skrevet og talt mere om polyamori og andre alternativer til det traditionelle parforhold, end i de foregående 3-4 ÅRTIER.

Omkring 2010 kendte de færreste, jeg mødte, nogen, der levede i åbent forhold. Det havde man faktisk dårligt hørt om som en reel mulighed. I dag kender mange nogen – eller ‘kender nogen, der kender nogen” – som har et fast forhold med plads til sex med andre. Heri medregnes så ikke det faktum, at mange flere par, end de, der giver sig til kende, har særaftaler. Det holder folk nemlig i vid udstrækning for sig selv.

Ikke, at folk føler, deres valg nødvendigvis er hemmeligt. Men det er privat. Fordi det involveret sexlivet, men også fordi at det føles sårbart at gå nye veje, som man ikke selv er sikker på – og det bliver ikke nemmere af, at folk, der ikke forstår, kigger en nyfigent eller bekymret over skulderen.

Hvorfor er der ikke flere?
De fleste mennesker regner stadig det monogame parforhold for idealet. Men vi har heller ikke rigtig nogen rollemodeller for andet end monogami. Og det er svært at vælge at leve på en måde, man aldrig har set udspille sig.

Den eneste parforholdsmodel, vi for alvor har oplevet, velfungerende i forskellige grader (og helt sikkert den, som fortsat høster mest romantisk prestige) er det traditionelle forhold med ægteskabet som højdepunkt. Også selvom vi efterhånden godt ved, at halvdelen bliver skilt igen og utroskab rammer selv de bedste par.

Hvis nu naboerne eller læreren henne i skolen levede i et harmonisk åbent ægteskab og var åbne om det, ville virkeligheden måske se anderledes ud. Det samme gælder, hvis flere kendte mennesker herhjemme trådte frem og fortalte om deres valg.

Det er typisk i kultureliten og blandt kunstnere, livsstilsforandringer først får fat. Også det erotiske felt. Danmark rummer skuespillere, dansere, journalister, forfattere, kokke og musikere med kendte ansigtet, som lever på den ene eller anden måde seksuelt åbent. Og medierne elsker det. Se bare, hvor meget presseomtale det gav, da Ritt Bjerregård udgav sine memoirs og fortalte om at have levet i et åbent ægteskab.

Kendte mennesker er dog i reglen lige så private omkring deres eksperimenterende kærlighedsliv, IMENS det står på, som alle andre. Vi får kun nyheder om mennesker alternative kærligheds- eller sexliv, hvis der har ligget en paparazzifotograf bag en busk eller nogen har sladret om dem. Folk afgiver sjældent den slags informationer frivilligt. Og  det rager for så vidt heller ikke nogen. Man skal selv have lov at vælge, hvad man deler.

Ikke desto mindre tror jeg, vi vil se flere mennesker stå frem og fortælle åbent om deres anderledes kærlighedsliv. Også kendte ansigter. Det øgede spot på åbne forhold i forskellige afskygninger har gjort det mindre odiøst at vedkende sig, og de første kendte, der står frem, vil formentlig møde både hæder og andre menneskers frygt og fordømmelse. Ikke mindst vil de nuancere alle andres billede af, hvordan kærlighed og parforhold kan udleves, og de vil give os flere muligheder for identifikation. Det ser jeg frem til.

 

 

 

Skriv et svar