Jeres kærlighedsliv er børnenes rollemodel

Posted by on mar 30, 2021

Det er sin sag at drive en familie og være gode kærester samtidig. I det gennemsnitlige hjem med børn har mor og far travlt, og vi er trætte. Vores jobs kræver meget af os,  og dertil kommer rengøringen og alle de andre huslige pligter, maden der helst skal være nogenlunde sund, vennerne og den øvrige familie, der skal plejes, for ikke at tale om motion og alt det løse – hunden, bilen, fyld selv ud.

Ikke så sært, at mange af os føler os pressede og har ondt i intimiteten. Vi kysser ikke mere, og dialogen er de fleste dage begrænset til at få pligterne fordelt med slet skjult underlagte bebrejdelser. Børnene skal helst også have gode manerer, pænt og rent tøj på og en madpakke med, der ikke er alt for politisk ukorrekt. Mange par bruger mere tid og energi på at give børnene opmærksomhed end på hinanden.

Men at være en god rollemodel for sine børn er mere end at lære dem at tale pænt og stå op til tiden. Det er også selv at være et menneske, der lever i overensstemmelse med det, man tror på og vise, hvordan man tager ansvar for sig selv.

Hvordan vi lever i det hele taget, påvirker børnene. Det største bidrag til et barns forståelsen af kærlighed kommer fra barnets inderste cirkel: Hos forældrene får børnene den første og basale forståelse af, hvad det vil sige at være menneske. Hvad kærlighed mellem voksne er.

Det er os, der skal vise dem, hvordan man udtrykker kærlighed, i hvilken grad man berører hinanden, hvor ærlig man skal være, hvor meget plads den enkelte må få, hvor frie meninger er. Hvordan man kommunikerer og udtrykker behov, hvordan man løser et problem sammen, hvordan man støtter og hjælper hinanden – eller ikke gør.

I et velfungerende parforhold lever de to voksne i kærlighed, arbejder for fællesskabet og udviser gensidigt hensyn. Kan I – helt ærligt – tilbyde jeres børn den ramme at voksne op i?

Hvis I har det svært sammen, så gør det til jeres første prioritet at komme tæt på hinanden igen. At voksne op med forældre, der har det fedt med sig selv og hinanden, er den største gave, I kan give børnene. Bestil tid hos en, der kan guide jer – mig for eksempel. Put pølsehorn i madpakken, lad støvsugeren stå og brug i stedet kræfterne på hinanden. Få det godt sammen. Når I er gladere, bliver I også bedre rollemodeller.

 

Skriv et svar