Kærlighedskontrakten bliver genfødt i fornyet form

Posted by on maj 21, 2021

Havde jeg vidst, hvor stor indflydelse den bog ville få på mit liv, havde jeg skrevet den noget før. Og samtidig er det noget vrøvl, for jeg skrev den så snart jeg kunne. Så snart, jeg turde, og så snart jeg besluttede, at det var det, jeg ville. Og dengang, i 2011 med to små børn, var det ingen lille ting at stå frem med emnet seksuelt åbne parforhold.

For ti år siden blev bogen startskud for et skift i min karriere. Fra at være primært selvstændig journalist, blev jeg primært rådgiver om ikke-monogame forhold. Jeg har haft hundredevis af par og enkeltpersoner til samtale omkring alternativer til den traditionelle monogame livsstil siden.  At følge andre mennesker i deres kærlighedsproces har været utroligt berigende! Hver eneste af de sessioner har gjort mig klogere på kærlighedens væsen. Og selvom jeg også har været i fjendtligt krydsild i medierne og blevet tillagt at være både tilknytningsforstyrret, farlig og samfundsundergravende, har jeg aldrig fortrudt Kærlighedskontrakten.

‘Den bog har været vores bibel i flere år’, sagde et klientpar så sent som i sidste uge. Og selvfølgelig blev jeg glad. For selvom Kærlighedskontrakten ikke indeholder endegyldige sandheder, er det dybt tilfredsstillende at have skabt noget, andre mennesker finder mening og støtte i. Det gør mig glad, når folk refererer til bogen som den danske klassiker om emnet. Jeg får også stadig taknemmelige mails fra læsere, der er lettede over at være stødt på bogen.

Så da jeg i vinter erfarede, at der kun var nogle få eksemplarer af den grønne bog tilbage på min hylde, føltes det helt forkert, hvis jeg ikke længere skulle kunne tilbyde mine klienter og andre at købe denne bog i papirformat. Derfor besluttede jeg, at jeg gerne ville genoptrykke Kærlighedskontrakten, og jeg bestemte mig for at forbedre den i samme omgang. De sidste måneder har den proces været undervejs i samarbejde med min ven og forlægger Steen Langstrup, forlaget 2 Feet Entertaintment.

Og nu bliver Kærlighedskontrakten så snart født for anden gang. Er det den samme bog? Ja og nej. Kernen er den samme. Jeg må konstatere, at de retningslinjer, jeg foreslår i Kærlighedskontrakten, stadig ser ud til at holde vand. Budskabet er dermed grundlæggende ens.

 • Det nye er,  at bogen nu er forsynet med illustrerende modeller, der gør det nemmere at forstå de forskellige typer parforhold og den dynamik, jeg oplever som afgørende for, om et åbent forhold fungerer.
 • Den nye udgivelse er også tilført at par ekstra øvelser/ritualer, som har vist sig gavnlige i det åbne samliv.
 • Bogen indeholder nu desuden to vigtigere formularer, læseren kan bruge: Den ene er udkastet til at skrive en Kærlighedskontrakt. Det andet er et spørgeskema, et par eller flere kan benytte til at afklare, hvilke seksuelle og intimitetsmæssige grænser, der gælder for relationen netop nu.
 • Desuden har bogen som appendiks nu en liste med 12 guideslines for det, jeg vil kalde et bæredygtigt åbent forhold. Altså retningslinjerne kogt helt ned, så de er nemme at huske, lige til at rive ud og sætte op på køleskabet, om man vil.
 • Og så har jeg skrevet et nyt tillægs-forord, der indeholder nogle af de erfaringer, 10 år som rådgiver omkring åbne forhold har givet mig.

Kærlighedskontrakten er fortsat den eneste fagbog herhjemme, der beskriver, hvordan andre par har udforsket alternative veje i seksualitet og kærlighed. Der er flere og flere danskere, der overvejer alternativer til at leve monogamt, og antallet af rådvilde klienter, der henvender sig til mig, tyder på, bogen stadig har sin berettigelse.  Derfor håber jeg, min bog også fortsat vil finde et publikum.

Fra den 22. juni kan jeg i hvert fald igen fylde min hylde herhjemme med eksemplarer, klar til køb. Den redigerede version er lidt tykkere end den første og kommer til at koster 299 kr. Frem til udgivelsesdagen giver jeg portoen. Hvis du gerne vil eje en udgave af den nye opdaterede Kærlighedskontrakten, evt. med mine kragetæer i, kan du forudbestille her.

2 Svar

 1. Anders Peter Pedersen
  11. april 2022

  Vil gerne købe bogen. Er der link direkte dertil?

  Reply
  • SaraS
   10. september 2022

   Kære Anders, jeg ser først beskeden nu og er I tvivl om, om I har fået fat i bogen? VH Sara

   Reply

Skriv et svar