Et åbent forhold er ikke altid løsningen

Posted by on jan 10, 2020

En monogam & en polyamorøs – jeg taler ofte med mennesker i parforhold, der er forskellige og ikke vil det samme. Og kan man åbne forholdet, hvis den ene er modstræbende?
”Vi ved ikke, hvordan vi løser vi den problematik, jeg tror vi trænger til parrådgivning, det må du kende til,” skriver den ene part så til mig. Tit den, der gerne vil åbne forholdet.
Rigtigt, det er en kendt problematik. Eller rettere: Jeg oplever det mere som et paradoks at håndtere end et problem, der skal løses.

Nogle gange har folk selv prøvet at snakke sig frem til en løsning uden held. Andre gange er den part, der gerne vil leve åbent, så sikker afvisningen af ideen om at gentænke parforholdsformen, at de ikke har fortalt den anden, hvordan de har det. ”Jeg er bange for, at min partner ikke har lyst at gå til samtaler hos dig, som er fortaler for åbne forhold,” hører jeg tit, før jeg møder et par første gang.

Tøv en kende. Umiddelbart er det nemt at forstå, hvis den monogame partner vægrer sig imod at gå til rådgivning hos en, der har åbent forhold som speciale. Men: Jeg har ingen ambition om at få par til at leve åbent. Sådan er det af den simple grund, at jeg ikke finder nogen samlivsform ‘mere rigtig’ end andre. Det, jeg ser som min opgave, er at støtte par til at finde deres vej, hvad end den er. Sammen eller hver for sig. Åben eller monogam.  Jeg tror ikke på at hverken skubbe eller’ overbevise’ nogen. Det er altså udfordringen ‘forskellige ønsker’, der er mit speciale, og det er meget ofte to uenige parter, jeg sidder overfor.

Med to parter, der har forskellige ønsker, er fokus på at finde ud af, om der findes en version af forholdet, som begge kan leve med – et sted ml. monogamt og åbent. Jeg kan kun arbejde med et par, hvis begge er indstillet på at søge efter fælles ståsted. Nogle gange er der bekymringer, som vi kan adressere og tage hånd om, som gør det muligt at mødes. Der kan i sessionerne også komme konkrete muligheder frem, som parret ikke selv havde set, der bliver vejen videre. Men jeg kan ikke trylle. Nogen gange er udfaldet, at folk er inkompatible. Men så har de forsøgt.

Hvis du er den part, der gerne vil åbne dit forhold, men forventer eller er sikker på modstand, er der flere muligheder for rådgivning.

– Vi to kan tage en samtale, hvor vi taler om, hvilke muligheder du har nu. Herunder hvad det reelt er, du ønsker frihed til. Det er en god ide at få helt på plads. Hvad er vigtigt og hvad er vigtigst? Hvordan kan du gribe det an?

–  Du og din partner kan komme som par, og vi kan vende situationen sammen.  Det kræver, du indleder med at tale ærligt med vedkommende om dine tanker. Og at I begge gerne vil arbejde for at nå hinanden. Så kan vi sammen perspektivere jeres situation, og jeg kan fortælle, hvad andre par i l et lignende dilemma har prøvet sig frem med. Jeg kan også forsøge at hjælpe jer med at finde netværk.

– Din partner kan også komme alene til en start. Jeg oplever relativt ofte, at den, der ikke ønsker at leve åbent, kommer til mig på egen hånd. På tomandshånd taler vi om frustrationer, værdier, ønsker og frygt. Ofte har den person stort behov for at blive hørt og imødekommet, og sessionen er også en chance for at vurdere, om jeg er til at ‘regne med’.

De bedste tanker til jer derude, som står i en brydningsperiode.  Det er en svær situation og al ære værd at søge en ærlig vej. Jeg håber du/I har mod på at søge videre og arbejde for den fælles kærlighed. Giv lyd, hvis vi skal booke en session.

Skriv et svar