Utroskab handler ikke om sex
Ester Perel, den amerikanske forfatter, psykolog og parterapeut, er nok det tætteste, jeg kommer på et idol. Shit, hun er skarp.
De sidste par dage har hun være i Danmark, og jeg mødte hende. (Hvis du ikke har læst hendes bog Erotisk Intelligens, så er det bare om at få begyndt – og 17. mio (sytten!) mennesker har set hendes video om begær i det lange forhold på TED-talk).
Jeg har siden igår interviewet Esther Perel på tomandshånd, været til foredrag med hende og 250 andre, og jeg var idag ude at spise frokost med hende i en lille sluttet flok. Jeg ved ikke, hvad jeg havde forventet. At blive inspireret. Provokeret. Eller oplyst, måske. Alt det blev jeg. Det, jeg IKKE havde set komme, var rørtheden.
Det er så længe siden, at jeg sidst havde den der følelse af, at en fremmed siger det, jeg ved er sandt og længes efter at høre, men ikke selv har kunne tænke færdigt eller formulere. For hun ser, hende Esther. Hun har 22 års terapeutisk erfaring og sagde så mange kloge ting, og jeg kommer til at skrive om det adskillige gange. Men jeg kan jo starte med én af de ting, jeg kan lide ved hende og hendes budskab.
Esther Perel er rasende nuanceret, og samtidig tør hun godt male med den brede pensel. Som når hun nu for eksempel taler om, hvordan det går i parforholdene rundt omkring. Hun taler 9 sprog og rejser i hele verden, men finder Danmark særligt interessant:
“I har tilsyneladende alle mulige gode grunde til at være lykkelige og bygge gode forhold, og alligevel ikke er tilfredse,” siger Esther Perel.
De grunde, hun ser som skærpende faktorer for utroskab i USA, er ellers omtrent elimineret her: Danskerne tror på lige rettigheder for alle, vi har stort set ligeløn, et super uddannelsessystem og et stærkt sundhedsvæsen. Alligevel forlader vi hinanden og bliver skilt i hobetal. Senest er det kvinderne, der siger farvel og tak i stor stil. Og utroskabsraten har aldrig været højere. Hvorfor?
“Den eneste faktor, der afgør om vi er sammen i dag, er om vi føler os lykkelige. Realiteten er dog, at I keder jer ihjel,” siger Esther Perel.
Stik imod hvad mange går ud fra, så handler utroskab nemlig dybest set ikke om sex.
“Mennesker har affærer, fordi vi længsel efter føle os levende igen. At blive set, at blive begæret, at føle sig fri en stund”.
Når vi går ud og er sammen med en anden, er det dermed ikke, fordi vi længes efter den anden. Det er fordi vi har behov for at forbinde os til en tabt del af os selv igen – nemlig den del, som vi mistede et eller andet sted lang vejen i det lange forhold.
“Adult love is never safe,” siger hun. Og der findes ikke utroskabssikrede forhold. “Det eneste, vi reelt kan gøre for at holde på den anden, er at gøre os sindsygt umage med at forblive inspirerende selskab, så den anden har en god grund til at vælge os igen og igen” .
At være inspirerende selskab er vel og mærke ikke er noget man skal påtage sig og “gøre”. Det er nærmere noget, man automatisk bliver, idet man tapper ind i en fortsat nysgerrighed indefra i sig selv. Den legesyge, vilde, nydende, passionerede, drømmende, eller kreative, mystiske, egenrådige eller fandenivoldske del af os, som for mange af os udspillede sig anderledes, før vi fik en partner. Det handler om at være i kontakt med følelsen af at være vital.
For at kunne skabe og opretholde et erotisk rum sammen, må man hver især være i stand til at forbinde sig til denne vitalitet – og til at vove sig ud i det uvisse med hinanden, mener Esther Perel. Hun fortæller, at hun helt uvilkårligt selv deler de par hun møder op i to kategorier: Dem, der klarer sig – eller overlever – sammen. Og dem, der virkelig lever – sammen. ‘Coping versus living’, som hun kaldte det.
Jeg tror, det var her, rørtheden første gang rørte på sig. Sådan på varme-i-maven-og-tågede øjne-måde. (Ikke så praktisk, når man sidder og er journalisten, der gerne skal tage noter og styre et optage-apperat og virke professionel. Men helt okay.)
Et eller andet sted er der jo den parameter, der lægger alle andre spørgsmål og tvivle til ro – i forhold til al den rådvildhed omkring vores partnere, som mange oplever: Føler jeg mig vital, boblende fuld af liv i mit forhold til dig?
Det stod så klart, hvor meget mange mennesker giver i pant for at få det forhold til at bestå. Lever jeg virkelig med dig? Og bidrager jeg til, at du lever det liv, som du ønsker dig – i det hele taget og også erotisk?
Ikke noget lille spørgsmål at liste op på aftenkaffebordet hjemme i stuen. Men heller slet ikke noget dårligt sted at starte.
5 Svar
Nanna
14. juni 2016Skarpt, smukt og stærkt!
Tak
Pink
15. juni 2016I love it! 🙂 Så sant, så sant. Takk for tipset om Ester Perel, Sara. x
Signe
21. juni 2016pisse godt Sara – du kan formidle hendes nuancer, som ikke alle journalister kan. fornøjelse at læse dine to blogs på baggrund af dit møde med Esther. Vi ses, kh s
Nina
21. september 2022Hej Sara – du (eller Ester?) skriver, at vi er utro “fordi vi har behov for at forbinde os til en tabt del af os selv igen – nemlig den del, som vi mistede et eller andet sted langs vejen i det lange forhold”.
Men hvad med utroskab meget tidligt i et forhold? det er meget svært at finde noget info om, hvad baggrunden kunne være?
SaraS
21. september 2022Det er rigtigt, og utroskab tidligt i forholdet kan dække over en bred kam af tvivl, commitment issues og ‘random dumhed’, såsom at man blev alt for fuld og tabte styringen en stund. Jeg ved ikke, hvor jeg skal guide dig hen ift. til litteratur, da motivation og årsag er højst individuel – mit bedste bud er at gå til kilden og spørge nysgerrigt ind omkring, hvilke følelser der opstod forud for utroskaben og hvilken oplevelse, personen have undervejs. Her kan ligge informationer til forståelse af, hvad der drev begivenheden.