Radio om utroskab har potentiale til at ryste posen

Posted by on nov 17, 2016

Programrækken ”Jeg har været utro” på P1 stiller skarpt på parforholdets største udfordring, at vi godt kan elske én og begære andre – indtil videre dog uden at pege på løsningsmodeller.

Den tidligere Deadline-vært Adam Holm har gang på gang overtrådt de på overfladen monogame rammer for sit ægteskab ved at være sammen med andre kvinder –  som så mange andre. Det har han nu lavet en radioprogram i syv afsnit om på P1, og det første blev sendt i går.

Adam Holm vil gerne være den, der får danskerne til at tale om utroskab uden et tommetykt lag tabu. Jeg må som sexolog kippe med flaget for denne mand, der vover at træde ind på øretævernes holdeplads ved at stå offentligt frem som utro og fortælle om de modsatrettede kræfter, det er på spil i ham. Der er så rigeligt plads til en mere nuanceret debat på det her felt, hvor de utro normalt blot forkastes og stemples som dumme, selviske og svin.

Dog undrer det mig, at hele programmet gik, uden at anden end dualiteten ’tro/utro’ kom op: Enten er du tro, eller også træder du ved siden af og gør noget forkert’ var diskursen. Ingen reelle alternativer blev debatteret – for nu. Det siger mig noget om, hvor dominerende det monogame parforhold stadig er som ideal. Til trods for at omtrent det halve af alle forhold oplever sidespring, har den lukkede tosomhed så godt tag i os, så selv de utro taler ud fra den ramme.

For Adam Holm er det angiveligt er en gåde, at mange par skyller ægteskabet ud med badevandet, ‘bare fordi’ den ene boller med en anden. Også for mig.  Men det er mig også lidt en gåde, hvorfor Adam Holm og andre ikke beslutter, at de ikke gider leve et liv, hvor de skal lyve og være utro for at opleve det, de gerne vil.

’Utroskab’ er et af de mest ladede ord jeg kender. Et grimt ord, der stinker af svigt, sorg og brudte løfter. Hvis man, som Adam Holm fortæller er tilfældet for ham, faktisk oplever, at selve akten med andre ikke føles forkert OG at han samtidig har lyst til og elsker sin faste partner – ja, så tænker jeg: Afvis det ord ved døren. Sende det ud af ordforrådet, simpelthen, og skab en ny kontekst at tale om sex og kærlighed i.

Sådan et skift kan finde sted, hvis et par, der begge har lyst til andre, laver en aftale om at frikende den måde, de rent faktisk lever på. Herved opstår chancen for at sætte sin lyst ind i en ramme, hvor man ikke mere i udgangspunktet er forkert, og hvor man kan undgå at lyve over for sin elskede.

Nuvel – kun et af syv programmer har været sendt. Jeg fornemmer, vi bliver klogere hen ad vejen og ser frem til at viften bredes ud. Måske venter en række af erkendelser forude for Adam Holm, der har sat så modigt fra land, det håber jeg. I hvert fald kommer forfatter Niels Lyngsø i studiet på næste onsdag, og han er en særdeles fritænkende mand. Det kunne være fint, om det undervejs falder ham ind at tage hjem og sige: Kære kone, skal vi ikke redefinere vores aftaler, så de rent faktisk passer til os, og vi ved, hvor vi har hinanden? Hvis den snak er svært at få hul på, er der altid plads i samtalesofaen over for mig.

1 Svar

  1. Ny udsendelsesrække på P1: Jeg er utro med Adam Holm - Hvem er du utro?
    17. november 2016

    […] Sara Skaarup i sit indlæg om det i dag kunne jeg dog få lyst til at spørge: Hvorfor ikke smide ordet utroskab helt ud af sit ordforråd […]