Manden – den levende dildo

Posted by on okt 2, 2013

Erotisk knusKvinder er sensuelle og erotiske. Mænd er bare liderlige. Eller hvad?

I sommer talte jeg med en kollega, der fortalte om en ny type klienter i sin sexolog-praksis. Nemlig sunde yngre mænd, der er gået i stå seksuelt. De er raske og begærer deres kærester, men har alligevel brug for terapi. Hvorfor? På grund af præstationsangst og det, jeg vil kalde ’fokusforskydning’. Fokusforskydning er det, som sker, hvis man flytter hele sin opmærksomhed over på, hvad ens partner kan lide, og glemmer at tage udgangspunkt i sin egen lyst. Det kan man blive både impotent og ulykkelig af.

Jeg har den sidste måned mødt tre andre terapeuter, der i hver sin kontekst fortæller, at de arbejder med samme problematik. Det har gjort det klart for mig, at der findes en gruppe mænd derude, som på ingen måde er de egocentrerede sexdyr, mænd nogle gange fremstilles som. De er faktisk så opsat på at give deres kvinde glæde i sengen, at det har mistet forbindelsen til deres eget begær. Resultatet er en service-mand: Opsat på at levere orgasmer og leve op til hendes forventninger, villig til at gøre næsten alt for at please kvinden.

Hvor kommer så den fokusforskydning – og servicemanden – fra? Jeg tror, han er skabt i det billede, som vi efterhånden har fået manifesteret af kvindens seksualitet som noget uhyre sofistikeret og kompliceret. En kvindes krop er et indviklet apparat med uendelige muligheder, som det kræver finesse og stor tålmodighed at betjene.

Siden 1970´erne har velmenende mødre desuden tudet deres drengebørn ørerne fulde af, at kvinders seksualitet er noget meget fint og følsomt, der skal respekteres. Hvilket den er – og den skal!  Men det skal mænds seksualitet også. Spørgsmålet er, om den bliver det.

Alle ved, at en kvinde har ret til, at det hun oplever seksuelt er på hendes egne præmisser. Drenge, derimod, får besked på at holde igen og ikke opføre sig ’dyrisk’. Eller være for direkte. Han skal slå ro i blodet og lytte efter kvindens signaler: Det bliver forventet, manden retter ind og tilpasser sin lyst kvindens.

Når jeg ser mig omkring, oplever jeg alt i alt, at kvindens seksualitet for længst har trumfet mandens. Kvinden som seksuelt væsen er blevet hyldet de seneste 40 år. Alle voksne danskere ved i dag, at kvinder er dybt seksuelle skabninger. Kvinder kan få én, men mange forskellige slags orgasmer. Og mange i streg! Kvinder kan gå til til tantramassage, vaginal akupressur, sensuel dans og sågar kurser i sprøjteorgasmer for at forløse sit potentiale. Bøger om og undersøgelser af kvindens vagina, lyst og erotiske længsler vælter ud på markedet. Den kvindelige seksualitet tager vi meget alvorligt.

Men hvem interesserer sig for mandens seksualitet? Ikke så mange. Ifølge den mængde plads, mandens seksualitet fylder i medier, på boghylder og – vil jeg påstå – i den almindelige bevidsthed, at mandens seksualitet stort set uinteressant.

Mænd er faktisk tænkende pikke, hvis man skal tro fremstillingen i såvel reklamer og en stor del af de amerikanske ungdomsfilm, der er fremme. Tre ryk og en aflevering. Bare hiv lidt i gearstangen, så er de glade. Der kan kun komme blod til ét hoved ad gangen, som man siger.  Altså: Mænds seksualitet er ikke bare enkel. Den er simpel. Primitiv. Ja, faktisk dum.

Ikke så sært, at præstationsangst dukker på, når det ene køns seksualitet bliver nedgjort og det andet køns idealiseret.

Løber vi med på den forsimpling, at kvinder er sofistikerede og mænd er primitive, er vi alle med til at fastholde en ide om kønnenes seksualitet, der spænder ben for både mennesker med eller uden bryster.
Kvinders seksuelle frigørelse har langt endnu, men vejen videre er ikke at tillade mænd, der behandles som underhunde.

Hvis en mand censurerer alle sine naturlige, seksuelle impulser efter, om de er ligesom de signaler, han forventer fra kvinden, så er han ikke en særlig interessant mand at være i seng med. Så er ‘den levende dildo’ skabt.

En mand kan være nok så teknisk dygtig uden at gøre en kvinde lykkelig. Mister han totalt kontakten til sine kønsdele, bliver hun det temmelig sikkert ikke. Og hvis han er fikseret på, at hun skal komme på ti forskellige måder og bekræfte ham i at være en god elsker, er det eneste han opnår i sine bestræbelser kun at give hende præstationsangst også. For at dyrke ordentlig sex, bliver man NØDT til at mærke hvad der sker i sin egen krop og tage udgangspunkt i sin egen lyst, uanset køn.

Hvem lærer drenge om deres seksuelle potentiale? Og hvem fortæller de historier fra det maskuline seksuelle univers?

Jeg byder mænds seksualitet som emne, der tages seriøst, velkommen i medier og på dagsordenen helt generelt. Jeg glæder mig til, at en dansk mand står frem og sender en intelligent, sydende sexet samtidsroman, set fra mandens perspektiv, på markedet. Og jeg vil juble, når en mand snart skaber en nytænkende, bredspektret manual til pikken med fokus på resten af det seksuelle system – for drenge, der snart er mænd, og for mænd, der er trætte af at blive fremstillet som seksuelt underlegne.

3 Svar

 1. Marina
  17. juni 2014

  Har tilladt mig at dele din flotte artikel på min side på Facebook.

  VH Marina

 2. Katarina
  2. juli 2014

  Spændende artikel 🙂 Glæder mig også til mændene tager bladet fra munden og fortæller om deres spændende univers 🙂
  Kh Kat

 3. Kim
  28. januar 2016

  Jeg kan anbefale bogen “Mænds seksuelle puls” som en brugbar manual. Til mænd i alle aldre.