Min søster har to kærester, og nu vil hun godt have dem begge med til vores kobberbryllup. Jeg har svært ved at forholde mig til deres arrangement i forvejen, og nu skal jeg gudhjælpemig også se på det til min egen fest (og hvad med bordplanen)?

SVAR:
Du behøver da ikke ”se på det til din egen fest” som du siger – det er jo din fest. Men du kommer nok ikke udenom at det sætter skår i jeres søskendeforhold, hvis du vælger at ikke invitere din søster plus begge hendes kærester med, når hun nu har sagt, at det er det, hun ønsker. Når der er optræk til en konfliktfyldt situation som den her, så er der tit også chance for at lære sig selv og hinanden bedre at kende.

Med fare for at være irriterende, så vil jeg opfordre dig til at overveje, hvad det helt præcis er, du har svært ved at tolerere ved din søster valg. Er du bekymret for hende, måske? Eller et du bange for, at hendes valg vil få andre til at synes dårligere om dig?

For mig at se er det vigtigste her er at bevare jeres tos relation. Når alt kommer til alt, er dit dilemma med både fest og bordplan vel et symptom på, at du ikke har det godt med/ forstår hendes kærlighedsvalg. Jeg foreslår, at du inviterer din søster ud en aften eller over til kaffe en gang snart, hvor I har chance for at føre en stille og rolig samtale. Fortæl hende at du har svært ved at forholde dig den måde, hun lever på. En åbenhjertig snak, hvor man tager udgangspunkt i sin egen usikkerhed – ikke i en vurdering af den andens valg – kan ofte skærpe forståelsen begge veje. Du kan også spørge hende, om hun kan hjælpe dig med at finde på en konkret løsning med hensyn til festen, I begge kan have det godt med.

Vælger du af søskendekærlighed at invitere dem alle tre med til fest trods din skepsis, så husk, at det ikke automatisk gør dig til garant for hendes livsførelse. Skulle en gæst udfritte dig om hendes to kavalerer, er der ikke noget galt i at henvise til din søster og lad hende selv forklare.